2014 Den Blå Planet

Denne solrige mandag formiddag, drog min datter og jeg afsted mod Den Blå Planet. Vi glædede os begge meget til at se, hvorfor Danmarks Akvariums udbygning og flytning på så kort tid er blevet sådan en kæmpe succes. Vi forventede at opleve disse meget mørke gange, oplyste akvarier og en masse mennesker – men vi ventede ikke at få en totaloplevelse, et helstøbt koncept for alle aldersgrupper samt en formidling af guider, der med stor engagement og fortællerlyst vejledte alle interesserede i forskellige emner.
Udefra ligner Den Blå Planet slet ikke det gamle Danmarks Akvarium. Vi så en smuk arkitektonisk bygning direkte ud mod Øresund, en meget moderne og speciel bygning, som passede perfekt til landskabet. Efter at have parkeret bilen i betalingsanlægget, begav vi os hen mod indgangen. Vi var spændte og forventningsfulde – for var Den Blå Planet så god, som vi havde hørt?

Vi kom ind i en hel magisk verden. Havets overflade åbner sig, og så begyndte formidlingen, for Den Blå Planet var inddelt i 4 forskellige ”hovedafdelinger” som ligesom spredte sig ud fra indgangen.

1 – Det kolde vand/langt mod nord/fuglefjeldet.
Her er det populære rørebassin (sanseakvarium), hvor børn og voksne kan røre og nusse så forskellige dyr som krabber, søstjerner, eremit krebs, ulk, søpindsvin, sø nellike, blåmuslinger og fladfisk. Der er altid en medarbejder til rådighed, skulle man have spørgsmål, fik jeg af vide. Dyrene må man meget gerne røre ved, bare det foregår under vandoverfladen… men pas på vandet er koldt, meget koldt, men der er ved siden af de 3 små åbne akvarier en varmvands hane, så skulle det bliver for koldt, kan man lige få varmet fingrene.
I denne afdeling finder man også søpapegøjer, søløver og blæksprutter, samt selvfølgelig diverse akvarier med farvestrålende fisk tilpasset området

2 – Grotten/Afrikas søer/ evolutions afdelingen
Her finder man blandt de mange akvarier også både dværg krokodiller og alligatorskildpadder – og de er skræmmende, synes jeg, meget skræmmende. Min datter og jeg søgte hen mod se store akvarier, som lyste meget indbydende – og hvor kunne vi stå og se på de fantastiske fisk hele dagen.

3 – Amazonas afdelingen
Her er vi kommet til regnskoven. Vi oplever en sand tropisk stemning af lyde fra fugle, med det samme vi kom ind i denne hede. Der var både de kendte og frygtede piratfisk (faktisk var der hele 2.000 af slagsen), og den for mor her meget frygtede anakonda slange (grimt kræ). Den var så lang og stor, at flere forbipasserende kom med forskrækkede udbrud. Min datter fortalte mig, at der tillige var net foran, så slangen ikke kunne komme ud. Dette så jeg ikke – jeg var smuttet hen for at se på nogle helt uskyldige fisk, der ikke kunne finde på at spise mig.

4 – Oceantanken/Koralhavet
I denne afdeling møder vi hammerhajer, hajer og søheste selvfølgelig i smuk forening med de tusinde andre fisk i diverse akvarier. Her finder man også amfi-buen, hvor man rent faktisk går under vandet, og ser de mange forskellige fisk svømme lige hen over hovedet. Det er en helt fantastisk oplevelse, og flere gange måtte både min datter og jeg hen og røre ved glasset, for det var faktisk som at være under havets overflade. Tunnelen er 16 meter og glasset er hele 46 cm tykt. VILDT
Jeg personligt er meget fascineret af de smukke farver i koralhavet. Jeg kan bruge masser af tid på bare at se på disse fantastiske koraller.

Formidlingsdelen
Man fornemmer hurtigt, at formidlingsdelen er vigtig for folkene bag Den Blå Planet. Der findes masser af informationer rundt omkring om de dyr man møder på sin tur. Ved selve akvarierne er der store lysende skilte, hvor fiskene er beskrevet.
Min datter og jeg oplevede et meget levende foredrag om blæksprutten. Vi hørte, at blæksprutter rent faktisk har 8 hjerner (så må de være meget kloge) og hele 3 hjerter. Vi så, hvordan rygraden så ud, vi så leveren og fik fortalt, hvorfor den er gullig (kom selv i Den Blå Planet for at få svaret på dette) og så sluttede hele foredraget af med at børnene (og os legesyge voksne) selv kunne tegne med blæk fra blæksprutten. Det var virkeligt spændende og meget meget lærerigt.
Flere gange om dagen bliver der holdt foredrag om skiftende emner. Her kan man på hjemmesiden www.denblaaplanet.dk selv orientere sig. Det bliver også annonceret i højtaleren, men et godt råd er lige at finde ud af, hvor de forskellige afdelinger er, for ellers kan man sagtens bruge lang tid på at finde foredraget.
Ligeledes bliver der fortalt ved fodringer af dyrene.

Når sulten melder sig
Skulle man blive sulten, så er der rig mulighed for at få klaret dette og endda med nok verdens bedste udsigt.
I samarbejde med Meyers tilbyder Den Blå Planet nemlig lækker mad, der slet ikke er dyrt, selvom man får en helt speciel madoplevelse. Ikke kun fik vi maden hurtigere end jeg nogensinde har prøvet før på en cafe eller restaurant, men det var så velsmagende og utroligt visuelt, at man glemte alt omkring sig og bare nød øjeblikket. PIST prøv deres Fish and Chips med hjemmelavet remoulade, det smager helt fantastisk.

Souvenir
Den Blå Planet har selvfølgelig en souvenir butik, som sælger alt, som har med dyr og natur at gøre – samt enkelte ting, som jeg ikke lige kan få til at passe ind i helheden.
Priserne her er almindelige turistpriser, og der findes nogle sjove produkter imellem. Min datter shoppede halskæder i stor stil, og jeg fandt nogle informative DVDer og bøger.
Alt i alt en helt fantastisk oplevelse, hvor formidlingen var i hovedsæde, og hvor man kunne fordybe sig alt efter behag.
Det er et absolut must at besøge Den Blå Planet, hvis man alligevel er på de kanter, eller hvis man har lyst til en heldagstur til hovedstaden. Jeg kan slet ikke forstå, at jeg har ventet så længe med at besøge stedet, og min datter fortalte glædesstålende sin far, at han virkelig var gået glip af noget. Her er et helt unikt sted, hvor man kan tilbringe timer. Der er jo ikke en dag der er ens på Den Blå Planet.

Den Blå Planet har åbent hele året, se mere info på www.denblaaplanet.dk

Handicapvenligt.
Når man går rundt i Den Blå Planet fornemmer man meget hurtigt, at der er tænkt på kørestolsbrugere og handicappede. Der er meget brede gange, der er let at komme rundt, og der er masser af plads. Ved rørebassinet er der så lavt, at kørestolebrugere kan komme til, og man skal ikke stå på stole for at nå. Børn med dårlig motorik eller svagtseende kan sagtens komme frem og komme helt tæt på fiskene. Lyset er godt afstemt i forhold til de forskellige akvarier, så der er virkelig tænkt på alle.
Min datter og jeg er helt enige om, at vi kaster 6/6 stjerne afsted til Den Blå Planet. Det er helt klart en vinder – og vi skal bestemt afsted igen, og her må vi vist tage farmand og storebror med, for de skal ikke snydes for denne helt igennem fantastiske oplevelse.
Derfor hank op i bedste, olde eller naboen og tag en tur i Den Blå Planet. Det er en oplevelse, der er udover det sædvanlige.
Jeg ønsker mig et årskort i fødselsdagsgave, det er helt sikkert.
Via linket kan man se en lille film om udviklingen fra Danmarks akvarium og frem til Den Blå Planet:
http://www.denblaaplanet.dk/om-den-bla-planet/historie/


Tina Magling
Februar 2014

Don`t copy text!