Anmeldelse af rundvisningen på Det Ny Teater d. 2. oktober 2021

Så kom dagen endelig. Hvor har vi ventet længe på netop denne dag. OK, lad mig starte med begyndelsen.
Vores datter Diana skulle have en overraskelsesdag på hendes fødselsdag sidste år, men da der som bekendt var corona og alt var lukket, så blev dette arrangement udsat – og udsat. Faktisk blev Dianas overraskelsesdag udsat 3 gange – dog med stor forståelse fra Det Ny Teater, tak for det.

Men nu skulle det endelig være. Diana vidste ingenting, og var meget spændt på, hvad hendes mor og far dog havde fundet på. Vi har nemlig været ret mange forskellige steder, når vi har arrangeret overraskelsesdage for hende. Vi har fodret fisk i Den Blå Planet, vi har besøgt La Glace, og hun har besøgt den kirke, hvor hun blev døbt og fået lov til at ringe med kirkeklokkerne. Så det har altså været mange forskellige men også meget interessante steder, hun har besøgt, så naturligvis var hun meget meget spændt.

Vi ankom til København, og for ikke at Diana skulle gætte, hvor vi skulle hen før til allersidst, så kørte farmand en helt anden vej end vi plejer at køre, når vi skulle i teatret– og der kom alverdens gætterier fra bagsæder. Hvor skulle vi dog hen?

Jeg havde fra starten aftalt med Det Ny Teater, at vi skulle mødes med vores rundviser Lars ude foran indgangen, og han stod også parat, da vi kom. Stort smilende bød han os alle velkommen.
Vi blev vist ind af en lidt speciel indgang, og så begyndte Lars ellers at fortælle. Og lad mig sige det med det samme. Vi blev blæst omkuld af en formidler, der bare elskede at fortælle. En vidensbank uden lige og en ekstremt passioneret fortæller. Tillige var Lars en meget sympatisk person, og vi blev alle indhyllet i historier om Det Ny Teater, om menneskerne bag – og om arkitekturen.

Vi startede altså foran den fantastiske trappe, fik historien om teatrets begyndelse (tænk at det kun havde taget 11 måneder at bygge teatret), og så gik turen ellers op ad trappen, og fortællingen fortsatte.
Det var en helt unik oplevelse, vi nød at være helt alene og kunne nyde de mange små helt specielle detaljer på væggene og loftet. Her fik vi også en fortælling om, hvordan man før har ændret udseende i foyeren og hvilke arbejdere, der havde fået til opgave at genskabe de fantastiske relieffer på vægge og loft. Vi fik også historien om, at teatret blev lukket ned, og hvilke tanker der dengang var for bygningerne – og vi gøs alle. Sikke en skrækkelig historie.

Vi fik lov til at komme ind på selve scenen, hvor der pt. spilles ”Spillemand på en tagryg”. Det var en meget stor oplevelse, da vi har set forestillingen 2 gange (sidst gang faktisk kun 14 dage før rundvisningen, så den var helt frisk i vores erindring).

Lars viste sig at brænde for formidling, og jeg tror ikke, at vi på noget tidspunkt har oplevet en person, der har været så interessant, spændende og engageret at høre på. Han var der virkelig for at vi skulle få en unik oplevelse – og det lykkedes til fulde.

Vi så de små rum, hvor skuespillerne klædte om, og vi besøgte ”the green room” og hørte historien om et billede, der vendte på hovedet. Alt var så spændende, at vi bare ikke ville have, at turen sluttede.

Vi fik lov til at komme helt op på taget og se ud over byen. En udsigt som denne kan man bare ikke blive træt af. Søerne, byens liv og enestående sceneri, mit København, som jeg elsker, selvom jeg ikke har boet i byen siden jeg var 5 år. Nå, men tilbage til rundvisningen.

Vi så også skuespillernes øvesal helt oppe under Det Ny Teaters kuppel, og ja vi fik endda lov til at se både det lille sy værelse og et lynkig ind i nogle af garderoberne.

Til sidst gik vi ned igennem Teaterkælderen og ind i et rum, som vi fik oplyst kunne bruges til særarrangementer. Her var udstillet kostumer fra forskellige forestillinger, og det gav bare lige det ekstra til rundvisningen.

Lars takkede af og gik op til en ny gruppe – og vi havde lyst til at gå efter ham og tage endnu en rundvisning, men endte med at blive i Teaterkælderen for at spise frokost.

Vi er fans af Det Ny Teater, og vi er fans af Lars.

6/6 stjerner for rundvisningen, hvor vi virkelig kom bag kulissen.
6/6 stjerner for Lars og hans fantastiske personlighed.

Vi kan virkelig anbefale en rundvisning på Det Ny Teater, som kan købes via Ticketmaster – se mere på Det Ny Teaters hjemmeside https://www.detnyteater.dk/grupper/rundvisninger/

Tina Magling
Anmelder

Don`t copy text!