Kinky Boots på Det Ny Teater februar 2024

Så er vi her igen.
Vi så Kinky Boots på Det Ny Teater tilbage i 2022 og blev så vilde med forestillingen, skuespilpræstationerne og selve historien, at vi endte med at se den hele 3 gange. Det var derfor med stor glæde, at vi læste, at Det Ny Teater satte forestillingen op igen.

Hurtigt fik vi købt billetter – og indrømmet, det tog vist lidt overhånd, da det endte med, at vi købte billetter til 4 forestillinger.
Vi havde dog ikke tænkt, at der ville være udskiftning i castet – så det var faktisk lidt overraskende, at vi læste, at der var ændringer i flere af de mere markante roller.
Hvordan ville ændringerne i castet have indflydelse på selve historien? Ville vi kunne se forestillingen med lige så stor glæde og entusiasme som i 2022?
Det vil kun tiden vise.

Vi må blankt erkende, at vi bare elsker Det Ny Teater. Da vi var på guidet rundvisning for et par år siden med den helt utrolige og fantastiske formidler Lars Halby, fik vi historien om en bygning i forfald, en bygning, som var tænkt som et parkeringshus (jeg gyser stadig ved tanken) men også en historie om en gruppe visionære personer med Bent Mejding i spidsen, der bare ikke ville lade denne helt unikke bygning forvandle. Jeg vil for evigt være Bent Mejding og co. taknemmelig.
Jeg ved godt, at min familie er ret ligeglade med, hvor datidens mest produktive og kendte tekstforfatter Thøger Olesen boede, hvor hans klaver stod eller hvor i lejligheden hans søn Peter havde sit værelse, men jeg fortæller det nu alligevel hver gang vi går mod Det Ny teater. Det hører ligesom til, når vi kommer gående mod teatret.

Igen havde vi billetter på 1. række. Vi nyder, at der ikke sidder folk foran os med enten høj hestehale eller sågar hat på, der generer for udsynet, så når vi kan komme til det, så er det 1. række vi sidder på.

Handlingen kort
Handlingen er som vi husker den. Sønnen Charlie er ikke specielt interesseret i at overtage sin fars skofabrik Price & Søn i Northampton, og hans kæreste Nicola er på ingen måde interesseret i at blive i den lille by. Hun vil til London, hvilket de også kommer og selvom deres lejlighed er lille og bestemt ikke noget særligt, så er det London, hvor Nicola trives og arbejder.

Charlies far dør og efterlader ham fabrikken, der laver herresko. Problemet er bare, at skoene holder hele livet, og der er der jo ikke specielt meget profit i, så en aften møder han drag queenen Lola, der bliver antastet af et par mænd, Charlie vil gerne hjælpe Lola, men hun kan sagtens klare sig selv.

Lola og Charlie mødes derefter i Lolas garderobe før et show, og jeg tør godt sige, at Lolas verden ikke er noget Charlie er kendt med. Charlie ser Lolas støvle, hvor hælen er knækket. Det får Charlie til at tilbyde Lola sin hjælp med at lave støvler, som kan holde til en mands vægt.
Charlie skal så bare lige overbevise sine medarbejdere om, at dette er en god ide, hvilket bestemt ikke er det letteste.

Vi følger derefter processen i at lave de rigtige sko/støvler, og vi møder Lolas piger, og det er en skøn mangfoldig gruppe. Desværre er der lige en medarbejder ved navn Don, der ikke helt forstår Lola eller Lolas verden. Mon han kommer til at forstå det hele til sidst? Og hvad skete der egentlig med Charlies kæreste Nicola?

Den sande historie
Historien er bygget over en sand historie om en skofabrik i Northampton. Skofabrikken hed i virkeligheden W. J. Brooks Ltd Shoe Factory, og selvom der blev lavet en BBC-dokumentar ”Trouble in the top” omkring fabrikken og ejeren Steve Pateman, så lykkedes det ikke i sidste ende at redde fabrikken, der lukkede i 2000. I 2005 kom filmen Kinky Boots”, der var inspireret af BBC-doku-mentaren.

Musikken er et kapitel for sig selv. Hold da op, hvor vi klappede med og helt ærligt, vi kunne altså ikke sidde stille. Vi elsker bare musikken, der er skrevet af Cyndi Lauper. Historien om både fabrikken og hvordan en film blev til en musical, er beskrevet så fint i programmet til forestilling. Så skal du se Kinky Boots, så køb programmet, historien er virkelig et kapitel for sig.

Castet
For at vende tilbage til castet, og de ændringer, der var i forhold til forestillingen i 2022.
Kristine Yde er trådt ind som Lauren i stedet for Monica Isa Andersen, og hun gør det virkelig godt. Monica var også bragende god i rollen, men Christiane Yde, som virkelig er en fantastisk alsidig musicalperformer, var virkelig god.
Rasmus Fruergaard, der tidligere spillede Don fandt vi passede perfekt til rollen, han var stor, havde fuldskæg og var arketypen på en fabriksarbejder. Søren Bang Jensen, som nu har overtaget rollen, fandt vi var totalt fejlcastet. Han var bare ikke ”en Don”. Hans skuespilspræstationer var der bestemt intet i vejen med, det var hans kropslige udseende, som vi ikke fandt passede. På et tidspunkt siger George (mesterligt spillet af Kim Hammelsvang) at hælen er så stærk, at selv ikke Don ikke kan knæk’ den (den korrekte sætning husker jeg ikke helt). Når der så foran står en lang tynd mand, så falder den sætning til jorden med et brag.
En anden, som vi heller ikke fandt var godt castet var Jenny Asterius i rollen som Trish. Hun var ganske enkelt meget svær at forstå, talte meget hurtigt på et dansk med accent. Det forstyrrede helhedsoplevelsen, synes vi.

Dertil var flere af Lolas piger skiftet ud, men de havde en mindre rolle i forhold til de andre nævnte, så det var slet ikke generende. De spillede og sang også helt utroligt.

Vi fandt at musicalen Kinky Boots lige var højnet lidt i forhold til 2022 versionen, med de få undtagelser som før nævnt. Der var indlagt lidt mere humor samt nogle scener, som vi ganske enkelt ikke huskede fra 2022.

Vi var underholdt, vi græd (vi husker lige lommetørklæder næste gang), vi lo og vi kunne ikke sidde stille i sædet, når de fantastiske sange kom.
Silas Holst spillede igen Lola/Simon og jeg tror at det er den rolle, som vi har set ham i, hvor han shiner mest. Han var virkelig den rette til den rolle.
Vi vil også nævne Kim Hammelsvang, der spillede George. En tør rolle, som han formår at gøre sympatisk, levende og humoristisk.

Vi ser noget nyt hver gang vi ser Kinky Boots og vi glæder os til at gense den.

Vi kan kun give 6/6 stjerner.
Den forestilling har bare alt. Man griner, man bliver rørt, man forarges, og man har en fest.
Se eller gense den før din nabo.

Læs evt. mere om forestillingen samt hvordan du køber billetter på www.detnyteater.dk

Videoen vises med tilladelse af Det Ny Teater

Tina Magling
Anmelder

Don`t copy text!