”Mads & Marco i Venedig” af Mette Tingholm

Jeg havde fornøjelsen af at anmelde Mette Tingsholms tidlige ”rejse” bog ”Astrid og Pampum i Rom”, en bog som både jeg og resten af familien var helt vilde med. Faktisk endte vi med at tage en ferie i Rom, og med i bagagen havde vi bogen, der gav os en mere intenst og spændende viden om byen, end vi havde i forvejen.
Denne gang har Mette Tingholm skrevet en lidt utraditionel guidebog om Venedig, og hvis linien fra hendes bog om Rom er den samme, så venter en oplevelse udover det sædvanlige – både i form af historiske fakta, rejsetips og opgaver for de yngre rejsende.

Jeg glæder mig meget til at begynde læsningen af ”Mads & Marco i Venedig”, for lad mig sige det med det samme. Jeg har kun været i Venedig en enkelt gang, og det var endda kun i en eftermiddag. Det var tilbage i 1984, hvor jeg på en studietur lige slog nogle timer ihjel i denne helt utrolige by. Min mand og børn var (af gode grunde) ikke med, men har efterfølgende hørt rigtigt meget om mine oplevelser dengang.

Forord
Mette Tingholm skriver bl.a. i sit forord ”Der findes ingen anden by som Venedig. Det føles som at træde ind i en anden tid eller i et eventyr med gamle bygninger, labyrintiske gader og små pladser. Der er ingen dyttende biler, støjende knallerter eller insisterende cyklister
.I forordet skriver Mette også ”Denne bog er ikke en traditionel guidebog. Du kan ikke finde adresser på hoteller, seværdigheder eller restauranter. Du kan heller ikke finde hvilke busnumre, der transporterer dig fra A til B, ikke engang alle seværdigheder er beskrevet”.
Og hun fortsætter:
Denne bog er derimod lavet til børn. Den er derfor bygget op over en fiktiv historie, som foregår i Venedig, og som kan læses højt ….

Nu er jeg er mere end klar til at læse denne guidebog, eller om man vil – historie om Mads og Marco i Venedig.


Indhold

Vi starter med at få en lille grundhistorie om, hvem Marco og Mads er. Der fortælles kort om de fiktive karakterers baggrund, og jeg må sige, at det bestemt ikke kun er en historie for børn – jeg blev i hvert fald med det samme fanget af den spændende historie, for hvad kommer der dog til at ske?

Mads’ moster er gift med Giuseppe, der kommer fra Venedig. Derfor har de i familien hørt rigtigt meget om Italien. En dag da Mads, Mads’ lillesøster Mynte, far og mor sidder og spiser aftensmad kommer der et udbrud fra Mads’ mor. Hun synes altså, at de skulle tage til Venedig. Giuseppe kan desværre ikke komme med, da han er ved at åbne en italiensk restaurant i deres lille by.
En dag giver Giuseppe Mads en bamse, en løve med vinger på ryggen. Det viser sig, at det er Marco, der er Venedigs maskot eller skytsengel om man vil. Om halsen på løven er der et mobilnummer, og Mads får af vide, at hvis han skriver til det nummer, så vil han få svar på alle de spørgsmål, han har om Venedig.
Og så starter historien for alvor.

Mads skriver til nummeret og med det samme får han svar fra Marco, og gennem hele bogen er dialogen mellem Mads og Marco et uvurderligt bindeled.

Rundt om i bogen er der ”Fif og fakta for børn”. Her fortælles der om Venedig i børnehøjde, om historier og om lidt fakta, som selv jeg ikke vidste – tak Mette.

Ind imellem kommer der også nogle ”Kender du?” om Venedigs historie, kunst, musik mv. Det var virkelig interessant at læse, og jeg, der ellers synes at vide meget om Venedig, kommer virkelig til kort her. Jeg må sige, at bogen går fra at være en børnebog til at være en ”Nu er det mors tid til at læse”-bog.
Bogen er selvfølgelig krydret med en masse opgaver for børn – og barnlige sjæle. Hele familien fandt i hvert fald stor glæde ved at løse flere af opgaverne, selvom min datter Diana nærmest hev bogen ud af hånden på for, for hun ville også være med.

Dialogen mellem Mads og Marco fortsætter hele bogen igennem, hvor Marco sætter Mads på en masse små opgaver. Bl.a. kommer Marco med dette spørgsmål til Mads. ”Venedig er bygger ude på vandet på ikke mindre end 118 øer, så der er vand overalt. Men der er én slags vand, som Venedig ikke har. Du skal hjælpe mig med at finde ud af hvilket vand det er”.
Om Mads finder svaret, vil jeg ikke røbe her, meeeen mon dog ikke….

Bag i bogen findes et kort over Venedig, et afsnit om ”Andre sjove steder”, ”Kendte fester og traditioner”, ”Kunst, kunstnere og kunstmuseer” og helt bagerst et index om personer, steder og begreber.

Bogen er ret flot illustreret med de flotteste billeder fra Venedig taget af fotograf Thomas Olsen – det er tænkt over hver en lille detalje, som giver billederne lige det ekstra.

En flot og interessant bog
Jeg må sige, at ikke kun var jeg begejstret over bogens historie, hvor jeg fik en masse oplysninger om Venedig, som jeg ikke kendte før, men historien er også meget velfortalt. Personerne i bogen bliver levende på en helt unik måde, og jeg får en længsel efter at rejse til Venedig.

Bogens opbygning er helt igennem genial, og jeg bliver imponeret over, hvor gennemtænkt hele bogen er.
En guidebog for børn vil jeg dog ikke sige at det er, men en bog for hele familien, krydret med en masse nyttig viden og anbefalinger.

Bogens små opgaver til børn er super sjove – og igen, her kan voksne også være med.
Det er en rigtig god ide med alle de små opgaver i bogen, da det også giver en god oplevelse”, siger min datter Diana.

Jeg vil på det varmeste anbefale ”Mads & Marco i Venedig” af Mette Tingholm til alle, og man behøver bestemt ikke at skulle til Venedig for at læse bogen, man kan bruge den til et opslagsværk, man kan løse de små opgaver sammen med familien – men man kan jo også planlægge en rejse til Venedig, så man kan komme afsted lige så snart, at det er sikkert igen at rejse.

Hvis man på nogen måde kan give bogen stjerner, så bliver det herfra. Det er en eminent god, informativ og velskrevet bog, som alle kan drage nytte af – om man skal til Venedig eller blot har interesse for byen.

En bog, der på det varmeste anbefales.

Tina Magling
Anmelder.

[print_gllr id=1200]

Don`t copy text!